Ofte stilte spørsmål / FAQ

Hva koster det å ta kjøreopplæring klasse B?

Det er det vanskelig å svare på, det avhenger av flere faktorer.

Deler av opplæringen er obligatorisk: 

  • Trafikalt grunnkurs: Dette kurset kan du ta etter fylte 15 år. Kurset må du ha hvis du ønsker å kjøre moped eller lett motorsykkel, og det gi deg rett til å starte med øvelsekjøring med bil fra fylte 16 år.
  • Trinnvurdering: trinnvurdering trinn 2, og trinn 3, her skal eleven i samråd med læreren avgjøre om eleven har nådd målene i det enkelte trinn, og er klar til å fortsette opplæringen på neste trinn.
  • Sikkerhetskurs på bane: kurset gjennomføres på glattkjøringsbane i nærheten av der du tar opplæring.
  • Sikkerhetskurs på veg: Dette består av en innledning, på 2 undervisningstimer, 9 undervisningstimer kjøring og 2 undervisningstimer refleksjon og oppsummering.
  • Leie av bil til førerprøven: Til praktisk prøve må eleven stille med godkjent skolebil.

Alt dette er obligatorisk opplæring, som alle må gjennom.

Ordinære kjøretimer vurderes individuelt og kan variere fra elev til elev, avhengig av interesse og øving privat, både før og under opplæring på kjøreskole.

En gjennomsnitts elev hos oss bruker ca. Kr 25 000 på klasse B.

 

Kan jeg kombinere kjøreopplæring og skole?

Ja, det går fint, vi prøver å tilpasse oss timeplanen til elevene.Vi henter på skole og leverer på skole, eller andre plasser som er praktiske for elevene. Deler av opplæringen ,som sikkerhetskurs bane og sikkerhetskurs veg , er avhengig av fri på skolen for å gjennomføre, vi leverer dokumentasjon, og elevene får gyldig fravær.


Kan jeg ta opplæring på bil med automatgir?

Ja, nye biler i dag har i stor grad automatgir, alle elbiler og hybridbiler har automatgir.
Hvis man tar opplæring og førerprøve med automatgir , vil man få en begrensing, der man kun har lov til å kjøre biler med automatgir. Hvis man senere får behov for å kjøre biler med manuelt gir , trenger man kun en førerprøve ( praktisk ) med en manuell giret bil.
Hvis man tar førerprøve med manuell gir, får man rett til å kjøre både manuell og automatgir.

 

Må jeg kjøre bil på mørkekjøring?

Nei, Mørkekjøringsdemo er en del av Trafikalt grunnkurs, som man kan ta ved fylte 15 år. Elevene sitter på med trafikklæreren, og har oppgaver som omhandler lysbruk og synlighet. I tillegg er elevene med på en demonstrasjon, ute på et øvingsområde.

 

Hvor tidlig må jeg starte?

På grunn av fokus på fravær i den videregående skolen, er det lurt å starte tidlig. Det er også en fordel å starte tidlig på en kjøreskole, og kjøre seg ferdig, for så å mengde trene hjemme frem mot førerprøven, da blir det best utbytte av øvingen og tryggere for både foresatte og elev. Husk at du må bestå teorien hos Statens Vegvesen før det kan bestilles praktisk prøve( oppkjøring)derfor er det lurt å prioritere teori, du kan avlegge prøven hos SV. Inntil 6 mnd. før du fyller 18.

 

Kan teoriprøven avlegges på andre språk enn Norsk?

Ja, det er mulig, gå inn på: www.vegvesen .no, søk på tilrettelagt teoriprøve, så vil du finne en oversikt over de språk som teorien kan avlegges på. Det er kun teori for klasse B, denne kan avlegges på annet språk enn norsk!